Чавес иска налагането на данък върху „разточителното имущество”
Чавес иска налагането на данък върху „разточителното имущество” / netinfo

Президентът на Венецуела Уго Чавес обяви намеренията си да въведе нови данъци за луксозните имоти, скъпите автомобили и колекциите с произведения на изкуството, в стремежа си да превърне Венецуела в социалистическо общество, предаде Асошиейтед прес.

Въвеждането на новите данъци ще преразпредели богатството чрез финансиране на новосъздадени обществени съвети на местно равнище, заяви Чавес в традиционното си седмично изявление в телевизионната и радио програма "Ало, пресиденте".

Венецуела се нуждае от нов данък "за големия капитал, големите приходи", настоя Чавес, като се обърна към финансовия министър с думите "Искам нови закони, които легализират това . . . данък върху разточителното имущество". Венецуелският президент обяви намеренията си без да уточнява размера на новия данък.

Правителството на Чавес увеличава финансирането за хиляди обществени съвети в цялата страна. Съветите, чиито членове са избирани на квартални събрания, взимат изцяло решенията за изразходване на държавните средства за всички нужди - от запълване на дупките по улиците до изграждане на нови канализационни тръби.

Жителите на Венецуела дълго време бяха облагодетелствани от най-ниските цени на бензина на планетата, благодарение на огромните държавни субсидии. Цената на бензина в страната е 0,12 долара за галон (0,03 долара/0,03 евро за литър), а ниските цени се приемат от хората за тяхно изконно право.

В изявлението си Чавес подчерта, че споразумението между Венецуела и Бразилия за изграждане на газопровод с дължина 5 000 км., има изключително важно значение за регионалната енергийна интеграция, предаде ИТАР-ТАСС.

Договорът между двете страни бе подписан в края на миналата седмица, като проектът, според Чавес, ще бъде първата част от континенталния южноамерикански газопровод, който ще се простира от източните газови находища на Венецуела до южна Аржентина.

Президентът обяви също, че неговото правителство няма да плати пазарната стойност за най-голямата телекомуникационна компания на страната CANTV (CA Nacional Telefonos de Venezuela), когато пристъпи към национализирането й, предаде АП.

По-рано този месец Чавес обяви намерението си да поеме контрола върху CANTV, която отчасти е собственост на базираната в Съединените щати „Върайзън къмюникейшънс”