Част от фонтаните в Рим пресъхнаха заради грешка на строители
Част от фонтаните в Рим пресъхнаха заради грешка на строители / netinfo

В Рим по погрешка строители запушиха с бетон тръба на над 2 000 години, която подава водата до прочутия фонтан “Треви”, съобщи в сряда водопроводна компания.

Древният водопровод, известен като “акведуктът на Девата”, снабдява центъра на града с вода от ІХ век пр. Хр. Чрез него водата достига до редица фонтани, включително и до мраморния бароков комплекс “Треви”. Водата неочаквано пресъхна в началото на месеца. Търсенето с помощта на подводна камера помогна да бъде установено, че тръбата е преградена в района на частен дом в елитния жилищен квартал “Париоли” откъм далечната страна на парка “Вила Боргезе”.

От водопроводната компания ACEA съобщиха, че строители, изграждащи подземен паркинг, случайно пробили тръбата, а след това се опитали да замажат пробойната с бетон, но вместо това запушили напълно самата тръба. За ремонта на акведукта ще бъдат необходими 6 седмици. Фонтанът “Треви”, в който лудува Анита Екберг във филма “Долче вита” на Федерико Фелини, засега премина на затворен цикъл на работа, но се очаква до няколко дни да бъде пуснат отново.