Чаят, кафето и орехите предпазват от Алцхаймер
Чаят, кафето и орехите предпазват от Алцхаймер / снимки: morguefile.com

Чаят, кафето и орехите, редовните упражнения и разходките в слънчевите часове на деня, могат да бъдат добра комбинация срещу болестта Алцхаймер, твърдят учени.

Болестта на Алцхаймер, както и други форми на деменция и проблеми с паметта, засягат повече от 800 000 британци. Поради застаряването на населението, техният брой се очаква да нарасне. По една чаша дневно кафе или чай значително помага и защитава организма срещу заболяването. И двете напитки са доказали, че намаляват загубата на паметта с около 40%, според изследванията, представени на Международната конференция за болестта на Алцхаймер в Хавай, пише БГНЕС.

Учените от университета в Калифорния твърдят, че възрастните над 65 години, които редовно пият чай, са показали с 37 на сто по-малко признаци на деменция. Привържениците на кафе пък, които консумират кофеиновата напитка най-малко пет пъти седмично, намаляват риска от проблеми с паметта с до 20%. Други изследвания доказват и ефективността на орехите. Редица изследвания, проведени върху мишки, показват, че гризачите, които били поставяни на диета, богата на ядки, драстично подобряват своята памет.