/ / iStock/Getty Images
Ако някога сте били на плаж, сигурно сте виждали ято чайки, спускащи се над вкусния обяд на някого, или молещи за остатъци по крайбрежната алея. Въпреки че може да изглежда като съвпадение - вие сте там, където живеят птиците. Проучване установява, че тези коварни чайки всъщност ви дебнат.

Изследователи от университета в Бристол казват, че птиците, живеещи в близост до градските центрове, всъщност знаят кога и къде хората се появяват с храна, за да я грабнат.

Екип от Факултетите по инженерство и науки за живота в Бристол проследи група чайки с помощта на GPS устройства, за да види колко умни са тези същества. По-конкретно, учените искали да разберат как поведението на птиците и уменията за търсене на храна се адаптират към градската среда.

Изследователите казват, че животът в един град е уникално преживяване за животните. За разлика от живота в природата, градските райони осигуряват на птиците здравословен избор на източници на храна. Голяма част от тази наличност обаче се определя от хората, които носят тази храна. Британският екип добавя, че досега учените са знаели много малко за това как дивите животни се приспособяват към ежедневните графици на хората.

Проучването е изследвало местни ята чайки на три различни места: обществен парк, училище и градски център за отпадъци.

Резултатите разкриват модели на изхранване на птиците, адаптирани към времето, когато децата излизат от училище, за да обядват. Чайките също се роят в депото за отпадъци по време на отварянето и затварянето му. Единственото място, където птиците не изравняват графиците си с хората, е в местния парк.

„Нашите данни показват, че чайките не само са присъствали активно по време на обяда на учениците, за да се хранят с остатъци, но и непосредствено преди началото на училището и по време на първата почивка, когато учениците са закусвали. По същия начин в центъра за отпадъци чайките са присъствали в по-голям брой през делничните дни, когато центърът е бил отворен и камионите са разтоварвали хранителни отпадъци“, каза водещият автор д-р Анук Спелт в университетско съобщение.

„Нашите чайки основно са посещавали парковете сутрин и това може да се дължи на наличието на по-голям брой земни червеи и насекоми през тези ранни часове“, каза още той.

Съавторът на изследването д-р Шейн Уиндзор добавя, че някои от чайките дори са нагаждали времето си за хранене така, че да могат да вземат храна от трите места в един и същи ден.

„Тези резултати подчертават поведенческата гъвкавост на чайките и способността им да се адаптират към изкуствената среда и графиците на градския живот“, заключава Уиндзор.
БГНЕС