Цената на сватбите и погребенията в Монтана пада
Цената на сватбите и погребенията в Монтана пада / netinfo

Цената на погребенията и сватбите в Монтана ще падне почти наполовина от 1 август т.г., след като общинските съветници в града гласуваха преобразуване на общинска фирма "Обредни дейности" в "Обреден дом". След трансформацията няма да се начислява ДДС и данък печалба и цените веднага ще намалеят, обясниха от общинската администрация.

От началото на август т.г. едно погребение ще струва на близките на покойника около 170 лева, вместо досегашните 320 лева. Обредният дом ще дава безплатен кръст и ковчег на всеки починал жител на общината, за по-луксозен ще се доплаща. Ще намалеят цените на много от траурните дейности и ритуали - изкопаване на гроб, ползване на катафалка и т.н.

До няколко дни община Монтана ще постави денонощна въоръжена охрана на гробищния парк, който се простира на 140 декара и през последните години често бе обект на вандалски нападения. Предвидено е до края на годината парка да бъде озеленен, благоустроен, да се изгради канализация и ограда.

С промяната в статута на "Обредни дейности" ще бъдат свалени и цените на сватбите и другите весели ритуали. Най-евтината женитба в общината ще струва 60 лева.