Българското кино постави рекорд през 2016 година
Българското кино постави рекорд през 2016 година / ThinkStock/Getty Images

Като цяло годината изглежда добра за българското игрално кино, твърди кинокритикът Александър Донев. Четири нови български филма получиха награди от реномирани световни кинофестивали - "Безбог", "Слава", "Христо" и "Пеещите обувки".

В кината имаха своята премиера 14 български игрални филма - незапомнен брой в новата история на българското кино, с една премиера повече, отколкото през 1991 г. - годината, в която бяха премахнати държавният монопол в киноразпространението и системата на държавните дотации в киноиндустрията.

Филмите, които обраха наградите на фестивала "Златна роза"

Художествена тенденция или модел може да се идентифицира в най-успешните фестивални филми - "Безбог", "Слава", "Христо". Те са нискобюджетни, говорят остро критично за съвременната българска действителност, като много ясно идентифицират причините за духовната и икономическата криза в днешното българско общество - скъсването на връзката между държавата и гражданите, каза Донев.

Според него е необходима радикална промяна във възгледа какво трябва да бъде българското кино. Отправната точка не трябва да е вчерашният и днешният ден, а перспектива от 15-20 години напред. Той не вижда обаче положителни сигнали в тази посока, не чувства и особена тревога във филмовата общност, че състоянието на българското кино не вдъхва големи надежди за бъдещето.

Източник: БТА