Българско буренце тренира ума на малки и големи
Българско буренце тренира ума на малки и големи / снимка: DarikNews.bg, Дарик Варна

Логическа игра, наречена Българско буренце, може да тренира мозъка на деца и възрастни. Тя е изобретена по подобие на кубчето „Рубик" от варненеца Петьо Петков.

Формата на играта е малко буре, което се състои от 16 елемента в 8 цвята и корпус от две въртящи се половини. В горната и долната си част те могат да се обръщат на 360 градуса.

Докато кубчето на Рубик може да се нареди най-бързо за 15-16 секунди, то подреждането на Българското буренце отнема поне 8-10 минути. То има прост алгоритъм, но огромен брой пермутации - 40 320. Пътят до всяко крайно състояние е различен и ако се сбърка дори един ход, трябва да се почне отначало, твърди Петьо Петков.

Подредбата винаги започва с цветовете на българското знаме - бяло, зелено и червено. Материалите, от които се произвежда бурето, са напълно безвредни за децата.

Изобретението вече е патентовано. Проблем е създало само превеждането на името на английски, тъй като в езика няма умалителни думи. Буренцето е идеална гимнастика за мозъка и отлична тренировка на логическата мисъл, коментира неговият автор.