Български звезди в концерт за Павароти
Български звезди в концерт за Павароти / снимка: БГНЕС, Sofia Photo Agency

Едни от най-популярните ни оперни и поп изпълнители ще участват в концерт в памет на Лучано Павароти. Уникалният спектакъл ще е на 7 октомври в зала 1 на Националния дворец на културата. От сцената ще звучат арии, дуети от популярни опери и италиански канцонети.

На много места по света предстоят такива концерти, които са посветени на знаменития тенор – ще има в Париж, в Ню Йорк, дори в Петра. У нас спектакълът се организира от Христина Ангелакова, председател на фондация Национална опера и балет.

Концертът в зала 1 на НДК ще прилича на онези, които Павароти правеше с някои от най-големите световни поп изпълнители. Мария Илиева, Мариана Попова, Миро, Васил Петров, Дани Милев са сред участниците. Лили Иванова също ще излезе на сцената, за да изпее „Аве Мария" на Шуберт.

В репертоара на Дани Милев пък ще влезе прочутата ария на Калаф от „Турандот" - Nessun Dorma. Всичките му колеги са категорични, че на него му се е паднало най-сложното.

Дани Милев: Ужасно трудно е, пробвах го вече, но ще стане. Христина като ми предложи и ме пита: „Ти имаш ли „си"?. Да, аз имам „си", но не такова каквото точно се изисква.

Слушаш ли сега непрекъснато изпълнения на тази ария?

Дани Милев: Непрекъснато слушам. Пускам си в колата, за да свикна, защото работата наистина е сериозна.

Специално от Аржентина за концерта в памет на Павароти ще пристигне Фабиана Браво, която е печелила конкурс на името на тенора в Ню Йорк. От Австралия ще дойде Марк Фаулър. Сред другите оперни звезди, които ще участват са Калуди Калудов, Петър Данаилов, Русалина Мочукова, Даниела Дякова, ще пее и самата Христина Ангелакова. В спектакъла ще се включат още цигуларят Веско Ешкенази и звездите на балета Веса Тонова и Трифон Митев.

Специално писмо до българските почитатели на Павароти е изпратила съпругата му Николета.

Христина Ангелакова: Лично аз като го получих много се развълнувах. Това са 7, 8 изречения. Писмото е без излишна патетичност, но е и много емоционално. Тя се обръща към всички, които ще бъдат в залата. Според нея, именно такива концерти са най-добрият начин да се отбележат годишнината от смъртта на Павароти и неговия рожден ден.