Българин премина школата на Шао Лин
Българин премина школата на Шао Лин / netinfo

Първият българин, преминал през школата на световноизвестния манастир за източни бойни изкуства „Шао Лин” в Китай, Виктор Азманов се завърна в България след 8-месечен курс на обучение и успешно положени изпити по четири дисциплини.

По време на престоя си в Китай Виктор е спечелил три турнира по сан-да и е избран от управата на манастира за рекламно лице на Шао Лин. Той притежава диплома за завършени и успешно положени изпити по тай джи чуа, тау лю, изпит с тояга и курс по сан-да.

Виктор възнамерява да отвори у нас школа по сан-да за професионалисти, които да участват в състезания. Той има намерение и да представи във Велико Търново шаолинското бойно изкуство и култура, като една от идеите е това да стане в сграда-копие на култовия китайски манастир.

Единственият българин и един от малкото чужденци, поканени на обучение по източни бойни изкуства в манастира Шао Лин, има и покани да отвори школи във Варна и Търговище.

Виктор има желание да обучава и деца на източни бойни изкуства. За него бойните изкуства са начин на живот. Той обаче не мисли за филмова кариера. "Не мисля, че съм подходящ за актьор или филмова звезда. Предпочитам да бъда треньор и учител", заяви Виктор Азманов.

Той е роден в София на 15 октомври 1980 г. От 6-годишна възраст започва да се занимава с източни бойни изкуства под ръководството на своя баща.