Българин намерил 2000 евро в Испания и ги предал в полицията
Българин намерил 2000 евро в Испания и ги предал в полицията / netinfo

75-годишен български имигрант в Испания намерил портфейл с 2000 евро на гарата в испанския град Л'Елиана и го предал в полицията, пише в електронното си издание вестник "Паис".

Под заглавие "Българинът – добрият самарянин" вестникът отбелязва, че Желязко Петков изхранвал себе си и семейството на дъщеря си с пенсия от 490 евро.

Парите били загубени от Отилия Наваро, 51-годишна домакиня, омъжена за железничар. Работническото семейство, за разлика от семейството на 75-годишния Петков, което живеело много скромно, явно има по-добри доходи, посочва изданието.

Двете хиляди евро били предназначени за сватбен костюм на сина на Отилия и за нови премени за самата нея и за бабата на младоженеца. След като парите се намерили, сватбата ще се състои на 3 август, отбелязва "Паис".

Роден в Попина, близо до границата с Румъния, Желязко пристигнал в Л'Елиана през 1990 година, в разгара на разпадането на бившия съветски блок. Петков и съпругата му поискали политическо убежище в Испания. Той бил инженер, а жена му - лекар, но и двамата не можели да упражняват професиите си. Няколко години след това съпругата му починала.

По-късно при него дошли дъщеря му с мъжа си, но тя три години била без работа, а зетят едва неотдавна намерил работа като градинар. Тримата живеели от пенсията на Петков.

Началникът на местната полиция изтъква, че българинът не знаел, че може да получи парите, ако до една година никой не ги потърси.