Българи станаха световни шампиони по бийт бокс
Българи станаха световни шампиони по бийт бокс / снимки: БГНЕС, DarikNews.bg

Александър Деянов - SkilleR и Адриана Николова - Pe4enkata спечелиха световните титли при мъжете и жените на провелия се в Берлин Beatbox Battle World Championship 2012.

Във финалния батъл SkilleR победи френската бийтбокс звезда Alem, след като в сблъсъка на полуфинала отстрани шампиона на Великобритания за 2009 година - Reeps One. Адриана Николова - Pe4enkata от Плевен спечели световната титла при жените, след като на големия финал се изправи срещу представителката на Франция - Freshbox.

Третото издание на Beatbox Battle World Championship се състоя на 30 и 31 март в "Astra Kulturhaus" в Берлин. В шампионата взеха участие представители на повече от 70 държави.

В класирането участваха 15 момичета, на елиминациите останаха осем. Адриана Николова премина по-нататък в състезанието, като при провеждането на три "батъла" срещу три момичета стигна до финална битка със съперничката от Франция, определяна като „трудна за побеждаване", разказа бащата на Адриана Пламен Николов.

При момчетата битката за шампионското място също беше доста оспорвана. Там се премина през осмина, четвърт и полуфинал, поради по-големия брой участници. На финала Александър Деянов се изправи в пряк двубой с представителя на Франция. В продължилото повече от десет часа състезание българинът се наложи и над шампионите на Англия, Германия, Швейцария, Унгария, Холандия, Испания, Русия, Япония, Китай, Република Корея, Индонезия, Малайзия. Това е втора световна шампионска титла по бийтбокс за Деянов, след като миналата година спечели първенството в Базел, Швейцария. Сред наградите на "Бързата уста на Изтока", както го наричат, е "ИКАР" за най-добър музикален пърформанс.