/ БТА
Бутилконос делфин измина рекордно разстояние за своя вид, като преодоля 2053 км, съобщи на сайта си университетът "Сейнт Андрюс".
Учени от университета "Сейнт Андрюс" и словенското Дружество за изследване на морските бозайници публикуваха наблюденията си в сп. "Mammalian Biology" (Биология на бозайниците).

Британските учени за първи път забелязват делфина край бреговете на Словения през февруари 2020 г. на снимки на словенското Дружество за изучаване на бозайниците. Той получава прякора Прешерн в чест на известния поет.

По-късно членове на научния екип, докато преглеждат изображения от колеги през 2017 г., забелязват позната перка на снимки от Тиренско море. Задълбочен анализ на изображенията доказва, че това е Прешерн. За да стигне оттам до бреговете на Словения, той е трябвало да преодолее поне 1251 км.

Това не е последното постижение на Прешерн. През 2021 г. е забелязан в Лигурско море (Италия). За шест месеца е преплувал над 2000 км.
Откритието изненада учените, тъй като делфините са силно привързани към родния си район и предпочитат да не правят дълги миграции. Новите данни обаче поставят тази теория под въпрос.

Пътуването на Прешерн е най-дългото за крайбрежни бутилконоси делфини и второто най-дълго за вида като цяло. Учените стигнаха до извода, че тези бозайници може да са много по-мобилни, отколкото се смяташе.

"Подобни находки допринасят за по-доброто разбиране на видовете, което косвено води до по-добро разбиране на морската екосистема", отбелязват експертите.
 
Христина Терзиева/БТА