Бутилирана чешмяна вода продават в Япония
Бутилирана чешмяна вода продават в Япония / netinfo
Японските власти решиха да продават бутилирана чешмяна вода, за да подобрят представата на гражданите за нейното качество и да ги подготвят за бъдещето повишаване на нейните цени, пише вестник “Асахи шимбун”.

Чешмяната вода се продава в магазини в над 40 града на страната. В Токио тя може да бъде намерена в половинлитрови бутилки под марката “Токио мидзу” /Токийска вода/. Тя струва само 100 йени, по-малко от долар, което според местните стандарти е дребна сума.

Търговците споделят, че тя се продава много бързо. Търговската марка съществува вече три години и през тази финансова година, която в Япония започва на 1 април 2006 г., продажбите са скочили два пъти в сравнение с 2005 г.

За момента чешмяната вода заема по-малко от 1% от продажбите и както самите власти признават едва ли трябва да се очакват печалби от този бизнес. Идеята е съвсем друга и носи чисто пропаганден характер.

Преди години чешмяната вода е била с много лошо качество, но от 1992 г. в страната се внедряват технологии за пречистване, които отделят всички неприятни миризми и мърсотии. Едновременно с повишаването на качеството на водата обаче се съкращава нейното потребление.

През 1997 г. е била регистрирана максималната консумация от 1 071000000 кубически литра. След това тази цифра рязко е намаляла. Съответно са намалели и приходите от плащанията на гражданите за използваната вода.

В тази връзка възникват страхове, че няма да стигнат средствата за следващата модернизация на ВиК системите. Това от своя страна води до повишаването на цената, което може да доведе до недоволство, защото гражданите по навик са свикнали да смятат, че чешмяната вода е с лошо качество. (БГНЕС)