/ iStock/Getty Images
Парижкият зоопарк през последните седмици се радва на необичаен бум на бебета от редки видове с появата на бял свят на патагонски морски лъв, амазонско храстово куче и малка пума, предаде Ройтерс.

От зоопарка, който се намира във Венсенския лес източно от френската столица, определят трите раждания като "редки събития". В Европа само две други бебета патагонски морски лъв са се появили на бял свят тази година, като и двете са родени в зоопарка във Валенсия, Испания.

"И трите ни бебета са родени от майки-първескини. Много сме щастливи, че те проявиха майчиния си инстинкт, което показва, че се чувстват достатъчно добре в огражденията си, за да се възпроизвеждат", казва главният ветеринар на зоопарка Алексис Лекю.
 

Бебето патагонски морски лъв, появило се на бял свят на 24 юли, е от женски пол, кръстено е Ная и вече плува и се гмурка заедно с майка си.

"Това е удивително, тъй като противно на това, което хората си мислят, бебетата морски лъвове се боят от вода и могат да се удавят, ако не са обучени правилно", отбелязва Лекю.

Малката пума е родена на 21 август, още не е прогледнала и стои близо до 10-годишната си майка. Посетителите трябва да спазват разстояние, за да не ги смущават.

Най-голямо сред трите нови попълнения в Парижкия зоопарк е бебето амазонско храстово куче. То се е появило на бял свят ден преди патагонското морско лъвче и е единственото оцеляло от три бебета от вида. Раждането му е в рамките на програма за развъждане, включваща 150 екземпляра от този вид в около 40 зоопарка.
БТА