/ Thinkstock/Getty Images
Австралийски учени установиха, че кръстоцветните зеленчуци - броколи, брюкселско и обикновено зеле, намаляват риска от болести на кръвоносните съдове с до 46 процента, съобщи в. "Мирър".

В изследването на учените от университета на Западна Австралия са участвали 684 жени на възраст. Резултатите показват, че тези които хапвали повече от 45 гр брюкселско зеле, обикновено зеле или броколи всеки ден, са наполовина по-малко застрашени от болести на кръвоносните съдове в сравнени с другите, които не включвали зеленчуците в менюто си.

Дивата боровинка помага за лечението на рани

Здравите съдове намаляват риска и от сърдечно заболяване.

Възможно е вит. К., който е в изобилие в кръстоцветните зеленчуци, да допринася за намаляването на процеса на калцификация на кръвоносните съдове.

Учените напомнят, че кръстоцветните зеленчуци не са единствените, които трябва да ядем редовно.

"Трябва да ядем разнообразни зеленчуци всеки ден за добро здраве" - каза д-р Лорън Блекенхорст от екипа.
БТА