Британските острови са най-лошото място за живот в Европа
Британските острови са най-лошото място за живот в Европа / снимка: sxc.hu

Британските острови са най-лошото място за живот в Европа, сочи ново проучване, според което гражданите на Великобритания търпят най-високите цени на стоките, работят най-много и получават най-лошото обслужване в публичния сектор.

Британците плащат най-високите цени за храни и горива спрямо останалите европейци, прекарват повече време в офиса и се радват на най-малко слънчеви дни. Освен това, техните приходи са доста по-ниски от печалбите на гражданите на другите европейски страни, а качеството на здравеопазването и образованието е значително под средното европейско ниво. Надниците на час са по-ниски единствено в Ирландия, допълва БГНЕС.

„През изминалата година, в сравнение с европейските ни съседи бяхме нещастни, но богати. През тази сме и нещастни, и бедни. В повечето страни се работи, за да се живее, а при нас се живее, за да се работи. Всъщност, ние работим най-много, имаме най-кратки почивки и се пенсионираме по-късно от повечето европейски граждани. Това, за съжаление, се наложи като начин на живот, а не като личен избор", заяви Ан Робинсън, един от директорите на сайта uSwitch.com. „Заплатите остават същите, а инфлацията се повишава и по този начин се отдалечаваме от качеството на живот, на което се радват останалите европейци", допълни Робинсън.

Великобритания в момента има четвъртата най-висока пенсионна възраст в световен мащаб - 63,1 години, и най-вероятно тя скоро ще се повиши отново. Нетните доходи на домакинствата в момента са по-ниски от приходите на домакинствата в Ирландия, Холандия и Дания. На първо място в класацията за пореден път са Испания и Португалия, където работниците се пенсионират по-рано, имат повече платени отпуски и живеят по-дълго, заради големия брой слънчеви дни.