Британски вестник даде церемонии на Олимпиада 2012 на Франция на 1 април
Британски вестник даде церемонии на Олимпиада 2012 на Франция на 1 април / netinfo

В. “Сънди Телеграф” уведоми днес читателите си, че правителството на Великобритания планира да поръча на французите церемонията по откриването и закриването на Олимпиада 2012 г.

Изданието обяснява, че предложеният от министъра на културата и спорта на Великобритания Теса Джоуъл план предвижда основните спортни мероприятия да се провеждат в Лондон, а на Париж, който не успя през 2005 г. да получи домакинството на Олимпиадата, да бъдат възложени предимно извънспортните мероприятия, в това число церемониите по откриването и закриването.

Джоуъл била убедена, че това ще позволи на Великобритания не само да съкрати съществено разходите за Олимпийските игри, но и ще съдейства за по-тесните връзки между Франция и Великобритания.

Позицията на министерството на културата и спорта получила подкрепата на външното министерство, но пък лондонският кмет Кен Ливингстън бил категорично против. От Бъкингамския дворец нямало официален коментар.

“Сънди Таймс” отбелязва, че кралският двор е притеснен във връзка с това, че ако кандидатката на социалистите Сиголен Роаял, чиято фамилия може да се преведе като “Кралска”, стане президент, на “Олимпийските игри ще има прекалено много крале”.