Британски университет учреди магистратура по бийтълсознание
Британски университет учреди магистратура по бийтълсознание / снимка: БГНЕС

Университът Хоуп в английския Ливърпул учреди степен по магистратура в областта "бийтълсознание". По този начин университетът става първото учебно заведение в света, което ще подготвя магистрати експерти по творчеството на знаменитата ливърпулска четворка.

 

Учреденият курс ще се нарича "Бийтълс" - популярна музика и общество". Той ще бъде с продължителност 12 седмици, като накрая ще се изисква защита на курсова работа. "За "Бийтълс" са написани повече от 8000 книги, но сериозно академично изследване на феномена липсва и до днес. Намеренията ни са да променим това", казва преподавателят по популярна музика в университета Хоуп Майк Брокън.

 

От разпадането на фамозния рок квартет са изминали много години, отбелязва БГНЕС, но песни като "Yesterday", "Yellow Submarine" и много други продължават да имат своите верни фенове по света. От четиримата музиканти днес са живи само половината - Пол Макартни и Ринго Стар. Джон Ленън бе застрелян от лудия си фен Марк Чапмън през 1980 г., а Джордж Харисън почина от рак през 2001.

 

Напоследък се носят слухове, че "Бийтълс" ще се събират отново, повод за което е срещата между Пол и Ринго, които не се бяха виждали от години. Ако това се случи, мястото на Джон Ленън със сигурност ще заеме синът му Шон Ленън, също музикант, с няколко албума зад гърба си. Кой обаче ще бъде четвъртият, може само да се гадае.