Британски изследовател тръгва с каяк за Северния полюс
Британски изследовател тръгва с каяк за Северния полюс / снимкa: БГНЕС

Британският изследовател и авантюрист Люис Гордън Пъг тръгна на експедиция към Северния полюс на борда на каяк. Целта му е да предупреди света за последиците от топенето на арктическите ледове, съобщава самият той на своя интернет блог.

38-годишният природозащитник, е също така любител на екстремните спортове и адвокат по морско право. Експедицията му започна от крайния север на Норвегия, от град Виргохамна на архипелага Свалбард, на около 1000 км от Северния полюс. Според информация, поместена на блога му и цитирана от АФП, той смята да гребе по пет часа на ден.

Помощен кораб ще го следва отблизо през цялото пътуване. Първият ден от експедицията си той е гребал три часа. Ледената шапка на Арктика се топи застрашително бързо под въздействието на климатичното затопляне. Според американски учени през август чрез спътници е установено второто най-голямо топене на ледове, откакто преди 30 г. е започнало наблюдението.

Миналата година Люис Гордън Пъг бе първият човек, който плува в ледените води на Северния полюс, за да обърне внимание на последиците от климатичното затопляне. За 18 минути и 50 сек. "човешката полярна мечка", както го наричат, успя да преплува 1 км при температура на водата 1,8 градуса по Целзий.