Британски хитове преминаха границата от 500 млн. стриймвания за седмица
Британски хитове преминаха границата от 500 млн. стриймвания за седмица / снимка: Guliver/Getty Images

Изпълнители като Ед Шийран и Марк Ронсън са допринесли да се увеличат значително стриймванията на британски песни, съобщи Контактмюзик.

Стрийминг услугите са получили голям тласък във Великобритания, след като за пръв път над 500 млн. песни са били стриймвани онлайн за една седмица. За пръв път броят на седмични стриймвания стигна границата от половин милиард, като е близо два пъти по-голям в сравнение с този на песните, стриймвани седмично преди година.

Сега са регистрирани 505 млн. стриймвания за една седмица, като са ползвани стрийминг услугите на музикалния портал Spotify, на Google и музикалната стрийминг услуга Deezer.

През 2015 г. досега са регистрирани 11,5 млрд. стриймвания, а броят им до края на годината се прогнозира да е 25 млрд. Когато се включи и стрийминг услугата на YouTube, се очаква общият им брой да достигне 50 млрд.

Тази година най-стриймваният изпълнител е Ед Шийран - песните му са стриймвани 170 млн. пъти. В челната петица са също Сам Смит, Хоузиър, Дрейк и Риана. Хитът „Uptown Funk” на Марк Ронсън пък е най-стриймваната песен през годината - над 45 млн. пъти.

Източник: БТА