Британски депутат прекара коледната нощ под открито небе
Британски депутат прекара коледната нощ под открито небе / снимка: БГНЕС

Британски депутат се събуди мокър до кости на лондонска улица, след като прекара коледната нощ под открито небе, за да привлече общественото внимание върху бездомниците. За това информира БТА, като цитира Франс прес.

Грант Шапс, който е говорител на опозиционната Консервативна партия по въпросите на жилищното настаняване, е бил събуден от дъжд в квартал "Виктория" в центъра на Лондон.

"Бяха ме предупредили, че най-лошото не е студът, а влагата. Нощта премина добре, но към 5 ч сутринта заваля", каза депутатът. Той подчерта, че това е ценно преживяване, за да се разбере страданието на бездомниците.

"Основният урок, който извличам от това, е до каква степен човек се чувства уязвим на улицата. Всяка преминаваща кола, всеки минувач ви карат да сте нащрек. Бездомници са ми казвали, че най-тежкото в тяхното положение е липсата на самоуважение, на собствено достойнство", заяви Грант Шапс. Той уточни, че на улицата спят три пъти повече хора от 498-те, които са посочени в правителствената статистика. Шапс добави, че на тази Коледа има над 130 000 деца без семейство.

Грант Шапс призовава за повече усилия при изграждането на жилища с нисък наем и иска да привлече вниманието върху задлъжняването на домакинствата.

Министерството на жилищното настаняване заяви, че правителството е постигнало целта си да намали с една трета броя на бездомниците спрямо 2002 година и че е финансирало настаняването им в хотели, отбелязва АФП.