Британия можеше и да е полуостров в Европа
Британия можеше и да е полуостров в Европа / netinfo

Учени смятат, че Британия се е отделила от континента заради голямо наводнение, станало преди 200 000 години. Хипотезата бе изложена от група учени, изследващи получени с помощта на хидролокатор снимки на дъното на пролива Ламанш, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Би Би Си.

Доктор Санджив Гупта от Имперския колеж за наука, техника и медицина потвърди, че откритите разломи на дъното на пролива са могли да бъдат предизвикани от голямо наводнение. Учените смятат, че именно то е станало причина за отделянето на Британия от Европа и превръщането й в остров. „Това събитие или верига от събития е променило целия ход на британската история”, каза Гупта.

„Ако не бе станало това, Британия би останала полуостров в Европа. Нямаше да има нужда от тунел под Ламанша и вие бихте стигнали от Англия до Франция пеша”, смята ученият. Професор Крис Стрингър от британското общество за изучаване на древните хора смята резултатите от изследването за многообещаващи.

„Споровете около това кога и как се е образувал проливът Ламанш се водят вече много години – защото всъщност проливът в географски смисъл прави Британия онова, което е тя днес”, каза Стрингър. Теорията, че Британия е станала остров вследствие на наводнение, се появи преди около 30 години. Учените обаче все още нямат неопровержими доказателства за това.