Британец ще плува по Темза
Британец ще плува по Темза / netinfo

Луис Гордън Пъг ще се опита да стане първият човек, който е плувал по течението на река Темза, тоест 346 км. кални води, които текат покрай Биг Бен в Лондон и други известни британски паметници. Пътешествието на 36-годишния Пъг започна вчера и ще продължи 15 дни.

“Винаги съм обичал предизвикателствата, а дължината на Темза е едно от най-големите”, сподели той. Луис Гордън Пъг е дипломиран юрист. Той е пресметнал, че на ден ще трябва да изминава по 18 км и ако успее да достигне крайната си цел, ще е изплувал 144 км повече от негови предшественици, започвали подобно изпитание. Мъжът не се страхува от температурата на водата, която е 17 градуса по Целзий, но смята, че основният проблем ще бъде умората.

Експерти смятат, че мръсната вода обаче може да му навлече и други главоболия – инфекции. Въпреки усилията да се пречисти водата на Темза, все още е опасно да се прекарва дълго време в нея, предупреждават властите. Пътешествието на Пъг започна в графство Глаучестършир, Западна Англия и той се очаква да пристигне в Лондон на 28 юли. След това плувецът ще се срещне с премиера Тони Блеър и ще му даде писмо, с което ще поиска предприемането на мерки срещу затоплянето на климата. Плувецът ще премине финалната линия на 31 юли в Саутхенд, Есекс, където Темза се влива в морето.