Британец ще плува до Северния полюс
Британец ще плува до Северния полюс / netinfo

Британският плувец Люис Гордън Пю замина в понеделник за Северния полюс на борда на руския атомен ледоразбивач “Ямал”. Там той ще осъществи плаване, което трябва да привлече вниманието към проблема за климатичните промени.

Близо до най-северната точка на планетата, където ще се добере около 15 юли, Пю смята да скочи зад борда и да преплува един километър. Той възнамерява да преодолее дистанцията за 20 минути. Фактът, че това е възможно да бъде направено, доказва плашещата опасност от топенето на полярните ледове. “Според прогнозите температурата на водата в Северния ледовит океан до края на века ще се увеличи с 9 градуса. Преди 5 или 10 години подобно плуване нямаше да е възможно.

Повечето хора не си представят, че през лятото на Северния полюс могат да се намерят открити участъци вода. Това, че сега подобно нещо е възможно под разрушителното влияние на климатичните промени, предизвиква дълбоко съжаление”, заяви плувецът. Температурата на водата на Северния полюс спада до –1,8 градуса по Целзий. Пю ще се хвърли в нея по бански, с шапка и очила. Той вече има опит в подобни начинания на големи разстояния в Северния ледовит океан, а е плувал и във водите край Антарктида.

Адвокат и специалист по морско право, през прекараните във водата години Пю се е сблъсквал с крокодили, акули, хипопотами, и бели мечки и сам си е спечелил името “Бялата мечка”. През летните месеци ледоразбивачът “Ямал” е почти туристически лайнер и приема цели групи желаещи да се разходят в северните географски ширини.

Туристическа агенция, предлагаща пътувания на борда му, съобщава, че той е оборудван с всички удобства и “вътрешен басейн със затоплена морска вода”.