Британците не дочитат книгите си
Британците не дочитат книгите си / netinfo
Ново проучване във Великобритания показва, че повечето хора купуват книги без да ги четат докрай, предаде БГНЕС.

Авторите на анкетата, проведена от Teletext, посочват, че през живота си всеки британец изразходва средно по 12 000 лева за книги. Половината от тях обаче остават неразлистени. Преобладаващият брой от запитаните четири хиляди души са признали, че започват да четат последния бестселър, или известно класическо произведение, но го затварят като стигнат някъде до средата.

Оказва се, че най-скучни за британците са мемоарите на бившия министър на вътрешните работи Дейвид Блънкет, които бяха издадени миналата година. Втора в списъка е книгата на Бил Клинтън ,,Моят живот". Макар и обявена за ,,най-бързо разпродадената автобиография на всички времена", ,,Моята гледна точка" (My Side) на Дейвид Бекъм се нарежда на трето място в тази класация. На по-задни места са произведения на Джеймс Джойс, Толстой и Достоевски. Но дори хит като ,,Хари Потър и Огненият Бокал", макар и безумно популярен сред децата, не е бил дочетен от много по-възрастни британци.

Умората, липсата на време и наличието на твърде много други забавления са сред най-големите врагове на четенето. Над 40% от участниците в анкетата казват, че им е трудно да се концентрират достатъчно дълго, когато четат големи романи.