Британци откриха как се прави гориво от банани
Британци откриха как се прави гориво от банани / снимка: www.sxc.hu

Учените създадоха метод за производство на възобновяемо био-гориво от банани, предаде БГНЕС, позовавайки се на РБК.

Специалистите от Нотингамския университет предлагат в африканските страни да се въведе използването на листа и бананови обелки за източник на гориво. В резултат се получават брикети, които могат да се изгарят в пещи за отопление или приготвяне на храна. В страни като Руанда, бананите са важна селскостопанска култура, използвана не само за храна, а и за производство на алкохолни напитки. Всеки тон бананови плодове води до 10 тона отпадъци: обелки, листа и стебла. Точно те могат да се използват за гориво, смята аспирантът от университета в Нотингам Джоел Чейни.

След завръщането си от Руанда, той е създал в университетската лаборатория технология за превръщането на отпадъците в гориво. Банановите обелки и листа се смесват със стърготини и се пресоват в брикети. Получените брикети се сушат на слънце в продължение на две седмици и могат да се използват за гориво. Ръчната им подготовка не изисква големи инвестиции на капитали. Много други опити да се разработи гориво за Африка се оказаха неудачни поради висока цена и неприспособеност към местните условия. Професорът от инженерния факултет Майк Клифърд счита този проект за удачен. Смята се, че новата технология може да съкрати използването на брикети в качество на гориво.

В страни като Руанда, Танзания и Бурунди, над 80% от енергийните нужди се осигуряват за сметка на горене на дърва. Това разрушава околната среда, тъй като изсичането на горите води до промени на климата, а в някои райони се налага многочасов път пеша, за да се получат дърва за огрев. Британските учени смятат, че техният проект може да е една от стъпките, която да помогне на жителите на бедните страни да се спасят от бедността и са готови да споделят идеята си безплатно.