Бразилски учени изучават канибалско племе
Бразилски учени изучават канибалско племе / netinfo
Бразилски учени изучават индианското канибалско племе гойтака, което от ІІ до ХVІІ век е живяло на територията на днешния щат Рио де Жанейро, съобщава БГНЕС, цитирайки РИА “Новости”.

Има малко достоверни научни извори, които разказват за живота на гойтака. Основната информация за тях дават техните съседи индианците тупи, заяви пред бразилския вестник “Глобу” археологът Жани Кордейру, която участва в разкопките. Гойтака и тупи са водили много различен начин на живот. Тупи са били едно от най-цивилизованите племена на Бразилия и са оказали забележимо влияние върху културата на много индиански племена. Те първи са осъществили контакт с португалските колонизатори, които са взели много от техните културни постижения.

С течение на времето много от културните традиции на тези индианци са станали съставна част на общонационалната бразилска култура. В същото време гойтака са били не само ловци и рибари, но и канибали. Те постоянно са враждували със съседите си и не са контактували с португалските и френско колонизатори. На езика гойтака думата “враг” е означавала “този, който трябва да бъде изяден”.

В резултат на археологическите разкопки са разкрити 11 селища на гойтака, благодарение на които учените могат да съдят за техния начин на живот и канибализъм. Погребението на тленните останки на “своите” и “враговете” коренно се различават, заяви археологът. Костите на изядените чужденци са полагани в гроба накуп, а върху тях е поставяне храна, което е свидетелство, че гойтака са се отнасяли с уважение към мъртвите си неприятели.

Бразилските учени отбелязват, че канибализмът е бил разпространен сред много индиански племена в страната. Той е бил чисто ритуална практика, а не начин за разрешаване на продоволствения проблем. Гойтака са смятали, че по-този начин силата на врага преминава в този, който е изял неговото месо. Жани Кордейру заяви, че месото не е било сварявано, защото е трябвало да “запази настроението на тялото”, или както се е казвало тогава “неговата влажност”. Археолозите смятат, че гойтака не са били победени от колонизаторите, а от пренесените отвъд океана грип и холера, срещу които аборигените не са имали имунитет.