Бразилец уби анаконда в дома си, искала да нападне кокошките му
Бразилец уби анаконда в дома си, искала да нападне кокошките му / www.sxc.hu

Жител на бразилския щат Амазонас открил в дома си петметрова анаконда и я убил, съобщават местни медии, цитирани от РИА "Новости" и БГНЕС.

„Змията дълго време беше неподвижна и аз успях да се измъкна за карабината си и да я застрелям", разказва Марк Антонио душ Сантос. По думите му змията искала да нападне кокошките му. Освен това мънички деца, живеещи в околностите, също са могли да станат лесна плячка за "удушвач" с такива гигантски размери. „Когато подобни змии не открият храна, те стават много опасни", отбелязва Марк Антонио.

Заради продължаващите почти два месеца дъждове в северната и североизточна части на Бразилия случаите на прониквания на диви животни в домовете на хората са се увеличили. Убийството им се смята за престъпление, освен в случаите, когато става дума за самозащита.

Анакондата е най-голямата змия не само в Южна Америка, но и в целия свят. Тя достига дължина 11 метра, и тегло - 150 кг. В районите на Бразилия, където екваториалните влажни гори и блата са в непосредствена близост до къщите, случаите на нападения на анаконди над хора са често явление.