Бракът – средство за борба с тероризма в Йемен
Бракът – средство за борба с тероризма в Йемен / netinfo

Йемен е намерил необичайно решение за ограничаване на разпространението на ислямския тероризъм. Според ръководителя на йеменските тайни служби генерал Мохамед Ал Анси, правителството в Сана принуждава арестуваните терористи ергени да сключат брак с цел "да се гарантира тяхната емоционална стабилност", съобщава италианската агенция Велино в новия брой на специализирания си дипломатически бюлетин.

Генералът твърди, че рецептата за задомяване на непокорните последователи на шейх Осама бин Ладен, дава добри резултати. Всички терористи, които се ожениха, се отказаха завинаги от насилието, казва Мохамед Ал Анси. Той обаче не дава подробности за механизма на сватосването, нито за отношението на младоженките към този вид бракосъчетание, се посочва в информацията.

Мюсюлманите смятат брака за сигурна преграда срещу изкушенията и разгулния живот. Но средствата за убеждаване, използвани от йеменските служби, не се ограничават само с брака.

Генералът изброява серия от мерки за противодействие на тероризма. Сред тях е диалогът с екстремистките елементи в затвора, осъществяван от духовни лица, които традиционно са лоялни на държавата. Друга мярка е затварянето на всички частни

религиозни училища, обикновено контролирани от екстремисти, които преминават в системата на министерството на образованието. Наред с това се води целенасочена кампания в джамиите с цел разясняване на опасностите от ислямски екстремизъм.

Още от края на 90-те години на миналия век Йемен се превърна във важна база на ислямския тероризъм, където Ал Кайда можеше да разчита на солидна подкрепа. Не случайно някои от първите нейни атентати бяха извършени именно там - като този срещу американския боен кораб "Коул" през 2000 г., отнел живота на 17 матроси и морски пехотинци, както и нападението срещу френски танкер две години по-късно. Между Сана и Вашингтон действа споразумение за борба с тероризма, по силата на което Йемен получава от САЩ значителна военна и финансова помощ, се отбелязва в заключение.