Брад Пит иска да построи 150 къщи за Ню Орлиънс
Брад Пит иска да построи 150 къщи за Ню Орлиънс / снимкa: БГНЕС

Актьорът Брад Пит обяви, че иска да построи 150 екологични къщи за семейства, преселени заради урагана „Катрина“ в околностите на тежко пострадалия град Ню Орлиънс.

Проектът на Пит „Да го направим както трябва“ цели възраждането на Девети долен район, който бе разрушен почти напълно от стихията през 2005 година.

Брад Пит, който заедно с актрисата Анджелина Джоли притежава къща в историческия Френски квартал в града, заяви, че новите къщи ще използват енергоспестяващи прибори и „екологични“ материали и ще струват около 150 000 долара.

Актьорът бе сериозен критик на колебливите усилия на правителството да построи отново Ню Орлиънс и работи с групата защитници на околната среда Global Green USA върху отделен проект за построяването на екологични къщи в града.

БГНЕС припомня, че на пресконференция през септември в Ню Йорк актьорът обеща да дари до 5 милиона долара за проекта „Да го направим както трябва“. Международен екип от 13 архитектурни фирми представи дизайна за еднофамилните къщи, първите от които трябва да бъдат завършени през май 2008 година. Те ще бъдат изградени така, че да издържат на евентуални бъдещи наводнения.