Борбата за оцеляване триумфира на наградите Златен глобус (СНИМКИ)
Борбата за оцеляване триумфира на наградите Златен глобус (СНИМКИ) / Guliver/Getty Images

Два филма, в които главният герой се бори за оцеляването си във враждебна среда, спечелиха топ отличията на наградите Златен глобус - "Завръщането" и "Марсианецът", предадоха световните информационни агенции.

За разлика от Оскар-ите, водещата награда Златен глобус за най-добър филм се присъжда в две категории - за драма и за комедия или мюзикъл. Призът за най-добра драма беше присъден на "Завръщането", а за най-добра комедия или мюзикъл - на "Марсианецът".

Звездите на червения килим на наградите Златен глобус вижте тук (СНИМКИ)

Изпълнителите на главните роли в двете продукции бяха отличени в актьорските категории. "Завръщането" донесе на Леонардо ди Каприо наградата за най-добър актьор в драма.

Борбата за оцеляване триумфира на наградите Златен глобус (СНИМКИ)
netinfo
За изпълнението си в "Марсианецът" Мат Деймън беше отличен с приза за най-добър актьор в комедия или мюзикъл.Отличието за най-добър режисьор получи Алехандро Гонсалес Иняриту за "Завръщането".

Така "Завръщането" триумфира с три награди Златен глобус - за най-добра драма, най-добър актьор в драма (Леонардо ди Каприо) и най-добър режисьор (Алехандро Гонсалес Иняриту), а "Марсианецът" с две - за най-добра комедия или мюзикъл и най-добър актьор в комедия или мюзикъл (Мат Деймън).

41-годишният Леонардо ди Каприо, който след дълги години в шоубизнеса и многобройни номинации, все още не е печелил Оскар - най-престижното отличие в света на киното, беше аплодиран бурно, получавайки наградата Златен глобус. Актьорът, известен и с активната си дейност за опазване на околната среда, благодари на всички туземни хора на планетата.

Приемайки режисьорския приз, Алехандро Гонсалес Иняриту сподели, че "Завръщането" е най-трудното приключение, в което някога се е впускал.

Борбата за оцеляване триумфира на наградите Златен глобус (СНИМКИ)
netinfo
"Трябваше да понасяме ниски температури и трудни условия, за да осъществим този проект, но всички тук знаем, че болката е временна, а филмът е завинаги, така че на кого му пука", заяви Иняриту, чиято миналогодишна сатира за шоубизнеса "Бърдмен" му донесе режисьорски Оскар. Лентата спечели и приза за най-добър филм, припомня Ройтерс.

"Снимал съм се в много продукции, които никой не гледа и съм задължен на Ридли Скот за ролята във филм, очаровал публиката", сподели Деймън, приемайки отличието за най-добър актьор в комедия или мюзикъл за "Марсианецът".

Борбата за оцеляване триумфира на наградите Златен глобус (СНИМКИ)
netinfo
При дамите наградата за най-добра актриса в драма спечели Бри Ларсън за "Стая", а за най-добра актриса в комедия или мюзикъл - Дженифър Лорънс за "Джой".

26-годишната изгряваща звезда Ларсън надделя над носителката на Оскар и смятана за фаворитка Кейт Бланшет с изпълнението й в лесбийската любовна драма "Каръл".

Носителката на Оскар Дженифър Лорънс, отличена за ролята си в "Джой", използва речта си, за да благодари на режисьора на филма Дейвид О. Ръсел, с когото е работила над няколко проекта.

Борбата за оцеляване триумфира на наградите Златен глобус (СНИМКИ)
netinfo
В поддържащите актьорски категории наградите Златен глобус бяха присъдени на Силвестър Сталоун за "Крийд: Сърце на шампион" и Кейт Уинслет за "Стив Джобс".

69-годишният Сталоун беше аплодиран бурно, получавайки отличието на втората церемония за награди Златен глобус, на която присъства.

Борбата за оцеляване триумфира на наградите Златен глобус (СНИМКИ)
netinfo
Наградата за ролята си в спинофа на "Роки" ветеранът получава 39 години след като е номиниран в категорията за най-добър актьор за превъплъщението си в образа на боксьора Роки Балбоа и присъства за първи път на наградното шоу. Приемайки приза, Сталоун нарече персонажа си Роки "най-добрия приятел, когото някога е имал" и отправи благодарност към него.

Освен отличието на Кейт Уинслет за най-добра актриса в поддържаща роля, биографичната лента "Стив Джобс", окачествена като провал в северноамериканския боксофис, спечели и наградата за сценарий за Арън Соркин.

Борбата за оцеляване триумфира на наградите Златен глобус (СНИМКИ)
netinfo
Лесбийската любовна драма "Каръл", която беше с най-много номинации за наградите Златен глобус - пет на брой, беше пренебрегната при раздаването на отличията. Без призове останаха и филмите "Спотлайт" и "Големият залог".

В категорията за най-добра анимация беше отличена лентата "Отвътре навън". Призът за най-добър чуждоезичен филм получи унгарската продукция "Синът на Саул".

Наградата за оригинална музика към филм спечели легендарният композитор Енио Мориконе за "Омразната осморка". Мориконе не присъства на церемонията. От негово име отличието прие режисьорът на филма Куентин Тарантино.

В категорията за песен към филм беше отличен британският певец и автор на песни Сам Смит за тематичното парче "Writing's On The Wall" към "Спектър" - най-новата лента за приключенията на Джеймс Бонд.

Двукратният носител на Оскар Дензъл Уошингтън беше удостоен с почетен Златен глобус - приза "Сесил Б. Демил". Отличието му беше връчено от двукратния носител на Оскар Том Ханс.

Унгарският филм "Синът на Саул" (Saul Fia), режисирана от Ласло Немеш стана носител на Златен глобус в категорията Най-добър чуждоезичен филм. В него се разказва за двата дни на затворник в нацисткия лагер Освиенцим, който се опитва да погребе тялото на момче, което приема като свой син. Миналата година филмът бе удостоен с Голямата награда на филмовия фестивал в Кан.

Кандидатите за наградата в тази категория бяха белгийският филм "Най-новият завет" (Le tout nouveau testament), чилийската лента "Клубът" (El Club), финландският "Фехтовачът" (Miekkailija), както и турският филм „Мустанг"(Mustang). В разширения списък на кандидатстващите за Златен глобус филми бяха 72 произведения на седмото изкуство от 48 страни.

Интернет гигантът Amazon вече награден през 2015 г. за сериала Transparent, отново получи две награди Златен глобус - този път за поредицата "Моцарт в джунглата".

"Моцарт" получи наградата за най-добър комедиен сериал в категорията, а мексиканецът Гаел Гарсия Бернал - тази за най-добър актьор в същата категория

Сред звездите, които връчваха статуетки на победителите, бяха Джейми Фокс, Амбър Хърд, Дженифър Лопес и Джим Кери, за когото церемонията беше първата публична изява след смъртта на бившата му приятелка Катриона Уайт през септември миналата година.

Наградите Златен глобус, които се присъждат от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, бяха раздадени за 73-и път на церемония в хотел "Бевърли Хилтън" в Бевърли хилс. Водещ на шоуто за четвърти път беше британският комик Рики Джървейс. Известният с хапливия си хумор британец не изневери на стила си. Обекти на шегите му станаха знаменитости като Кейтлин Дженър, Роман Полански, Мел Гибсън, Бен Афлек.

Източник: БТА, БГНЕС