Боно бе удостоен с почетно рицарско звание
Боно бе удостоен с почетно рицарско звание / netinfo

Фронтменът на "Ю Ту" Боно е бил удостоен с почетно рицарско звание от кралица Елизабет Втора. Това съобщи британското посолство в Дъблин, цитирано от Би Би Си.

Певецът, чието истинско име е Пол Хюсън, е получил отличието заради заслугите си към музикалната индустрия и за хуманитарната си дейност, отбеляза британското дипломатическо представителство в ирландската столица.

Британският премиер Тони Блеър поздравил Боно в писмо. "Вие неуморно използвате гласа си, за да се застъпвате за Африка", подчертал Блеър.

46-годишният певец ще получи официално рицарския си орден на церемония в началото на следващата година в Дъблин. Тя ще бъде ръководена от британския посланик в Ирландия Дейвид Редауей.

Британското посолство обърна внимание, че роденият в Дъблин певец е бил удостоен с отличието, след като е било получено разрешение от страна на ирландското правителство.

Тъй като не е британец, Боно няма да има право да използва титлата "сър", отбелязва Би Би Си. Отличието му е аналогично на онова, което получи през 1986 г. неговия съгражданин Боб Гелдоф.

Сред хората, удостоени с рицарско звание, личат имената на основателя на "Майкрософт" Бил Гейтс, тенора Пласидо Доминго и режисьора Стивън Спилбърг.

В изявление, поместено на уебсайта на "Ю Ту", се отбелязва, че Боно, който лобира западните лидери да увеличат помощите за развиващите се страни и да опростят дълговете на държавите от Третия свят, е много поласкан да получи наградата. Певецът се надява отличието да отвори вратите за неговата кампания срещу крайната бедност в Африка, подчертава се в текста.

През 2006 г. Боно бе определен от Ем Ти Ви за най-влиятелната поп звезда през последните 25 години. През 2003 г. той бе удостоен с ордена на Почетния легион от френския президент Жак Ширак, а през 2005 г. бе обявен от американското списание "Тайм" за личност на годината заедно с Бил и Мелинда Гейтс.

Самият Боно призна, че е обезпокоен, че на даден етап ангажираността му с кампанията за борба срещу бедността в Африка може да го принуди да напусне "Ю Ту".