/ iStock/Getty Images
Болката в ставите може да се облекчи чрез упражнения, каза Константин Ковачев, който заедно със съпругата си Ива е създал авторския метод „Актив Ситинг“. Той уточни, че техният лечебен комплекс от упражнения е на базата на открития, направени от приложната кинезиология, която разкрива много от взаимовръзките в човешкото тяло.

Такава връзка има между емоциите, физиката и биохимията, затова е необходим баланс между тези системи, обясни Ковачев. И допълни, че ако се повлияе на две от тях, и третата ще реагира положително. При разработването на метода си двамата са черпили и от опита на китайската медицина.

Обикновено оплакванията са за болка в коленете, врата, кръста, но това означава, че всъщност мускулите не работят правилно, допълни Ковачев. Според него износването на ставите, появата на шипове, дисковата херния също до голяма степен са следствие на неработещи правилно мускули. Затова ако оправим работата на нервната система и мускулите, ще има и доста сериозно облекчение на болката, допълни кинезитерапевтът.

Според него при поява на болка в някоя част от тялото, после се стига до нейното разпространение и на други места. В повечето случай терапията е локална – там, където боли, но е по-добре да се подхожда превантивно и да се предотврати да пострадат и други части, допълни Ковачев. По думите му това може да се направи чрез правенето на упражнения.

Техният метод включва над 50 такива, всяко от които отнема секунди. Упражненията може да се правят както от двегодишни деца, така и от хора, навършили 100 години, допълни Ковачев. И уточни, че най-често извършването им е в седнало положение, но може и в легнало, тъй като гимнастиката е приложима и за хора, претърпели операция.

Упражненията от метода са разпространени в социалните мрежи, каза още Ковачев. 

Методът помага и при ревматоидни заболявания, допълни Ковачев. Според него, когато заболяването е в остър период, може да се обработват мускулите само там, където боли по-малко. След кризата, когато се възстанови обемът на движение, трябва да се раздвижат мускулите, но не само около възпалените места, а и големите, обясни експертът. И уточни, че комплексът от упражнения може да се ползва и от хора след инсулт, страдащи от автоимунни заболявания или множествена склероза.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Мила Едрева/БТА