/ iStock/Getty Images
Ако дезодорантът не е достатъчен, за да замаскира неприятната телесна миризма, вече има ново решение на проблема.  Боди във футуристичен стил с вградени живи бактерии, предаде Ройтерс.

Хората могат да усещат миризма и с езика

Бледосивото боди с дълги ръкави, наречено "Кожа II", е дело на дизайнерката Роузи Броудхед. Вградените в него живи пробиотични бактерии съдействат за ограничаването на телесната миризма.

"Неприятният аромат се дължи не на потта, а на бактерии. Поради тази причина ние включихме здрави бактерии в тъканта, за да стимулираме полезен микробиом, който помага за намаляване на телесната миризма", обяснява Броудхед.

РИОСВ установи нарушение в предприятие за производство на почистващи препарати (СНИМКИ)

Дизайнерката е проектирала бодито като част от следдипломната си работа в колежа "Сентръл Сейнт Мартинс" към Лондонския университет по изкуствата. Разработката е плод на съвместното й сътрудничество с белгийския микробиолог Крис Калеварт от университета на Гент, автор на обширно изследване на причините за телесната миризма, който е осигурил здравите пробиотични бактерии.

Няма да ароматизират влаковете в метрото във Виена

Двамата планират да комерсиализират "Кожа II". Дизайнерката се надява да проектира линия спортни облекла със същата технология. По думите на Броудхед сред плюсовете на бодито е и неговата устойчивост. Ограничаването на телесната миризма намалява необходимостта от често пране.

Разработват спортни дрехи с ухание на лимон


Направените тестове са показали, че бактериите в бодито оцеляват при 30-градусово пране.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА