Благороден елен се мисли за крава в Родопите.

Столичният зоопарк помага за връщането на изчезнали видове в природата

Макар че звучи смешно, това създава проблеми на хората в кърджалийското село Кьосево, предава NOVA. Еленът ежедневно обикаля с част от стадата и наранява крави с огромните си рога. Лопатарът бил разселен в района преди години и радвал местните жители, но сега им създава проблеми.

Всяка сутрин, щом стадото на Сюлейман поеме към покрайнините на село Кьосево, към кравите се присъединява и един странен рогат. Благородният елен, който е диво животно, вече повече от две години прави опити да се сприятели с говедата. Той е част от над 240 разселени негови събратя през годините в района.

Ние ги пускаме по 10-12 наведнъж. По някакъв начин се е отделил от своето стадо и е припознал кравите за стадо”, обясни Васил Дончев - председател на ловно-рибарското дружество в Кърджали.

До преди година странният член на стадото крави по-скоро е забавлявал местните хора. Но вече не е така. Въпреки че от десетилетия си изкарва хляба като отглежда крави, Сюлейман вече е решил да се откаже от животновъдството.

Роди се петнисто виетнамско еленче в столичния зоопарк (СНИМКИ)

Еленът започнал да влиза и в оборите в селото, имало и ударени от рогата му автомобили. От местното ловно дружество вече са опитвали да го изгонят с гумени патрони, но това не вършело работа. Въпреки че след оплакванията на местните има разрешение за отстрел, засега ловците нямат намерение да убиват дивото животно.

„Сега говорих с колегата от Белоградчик, те имат желание да го закупят и да го пуснат в някакво заградено пространство, където има коне, сърни”, обясни Дончев.

Вариантът за справяне с проблема е преговорите да приключат успешно и еленът да бъде изпратен в зоопарк.
nova.bg