Битката на половете зад волана
Битката на половете зад волана / снимкa: БГНЕС

Битката между половете често се води зад волана, когато мъжете и жените се заяждат помежду си заради различните им шофьорски навици, съобщи ДПА, цитирана от БГНЕС.

Въпреки това всичко е въпрос на гени и психолозите изтъкват, че и двата пола биха спечелили, ако приемат силните и слабите страни на другия. Това сочи изследване на психолозите, които посочват, че конфликтите между двата пола зад волана са типични. Мъжете преценяват разстоянията по-добре, тъй като техните предци е трябвало да проучват хоризонта, докато са ловували за плячка. Жените са по-предпазливи, тъй като са програмирани да поемат по-голяма отговорност за децата и по-слабите членове на семейството.

"Шофьорът трябва да адаптира своя стил на шофиране към нуждите на пътниците и да приеме техните основателни критики", посочва германският психолог за движението по пътищата Бернхард Шлаг. Той съветва шофьора да информира пътниците по недвусмислен начин, че не иска да бъде разсейван. "За повечето мъже колата е символ на мъжественост", посочва берлинският психолог Конрад Спраи. По-голяма част от шофьорите на мощни коли като Порше, Мерцедес, Бе Ем Ве или Ауди според изследването са мъже, докато жените са склонни да купуват коли за по-практични цели. Жените избират по-малки автомобили като Мини на BMW, Smart, Mercedes, Fiat или VW Polo.