Битка в Русия срещу присъствието на Ленин
Битка в Русия срещу присъствието на Ленин / снимкa: БГНЕС

Много места в Русия все още носят имена, свързани със съветската епоха. Все още има булевард и парк на името на Ленин. Руската асоциация, наречена “Возвращение”, започна борба за смяна на имената на улици, градове и села в страната, свързани по някакъв начин със съветската история, съобщава РФИ, цитирана от БГНЕС.

Асоциацията се бори за връщане на старите имена на улици и населени места, използвани преди Октомврийската революция – повечето от тях със силна монархическа и религиозна конотация. Проектът получи подкрепата и на православния патриарх на Москва.

Приоритет са едни от най-оспорваните имена в Русия като това на московската метростанция “Воейковская” – на името на революционер, убил децата на царя. Съветските имена в Русия са безбройни. Идеята й е да бъдат забранени абсолютно всички символи на съветската държава.

Асоциацията предлага мавзолея на Ленин да бъде съборен, а Ленин погребан. Балсамираното тяло на Ленин е все още на показ в мавзолея на Червения площад и всеки, който желае може да го посети. В това им искане, хората от “Возвращение” получиха подкрепата на депутат от руската Дума. Той подчерта, че държавните пари, отпускани за поддръжката на мавзолея не са никак малко. Ето защо той също призова за неговото събаряне. Не може обаче да се каже, че в Русия съществува огромно желание за промяна на съветските имена.