Биолози ще изпратят в космоса аквариумни рибки
Биолози ще изпратят в космоса аквариумни рибки / netinfo

Немски биолози подготвят за изпращане в космоса аквариумни рибки от вида циклиди. Изстрелването на ракетата-носител от изпитателния полиган "Истрейндж", намиращ се в северните райони на Швеция близо до град Кируна, е планирано за другата седмица.

Целта на експеримента е получаването на данни, които могат да помогнат за решаване на загадката с човешката морска болест. Рибките ще плуват в контейнери-аквариуми в дългата 8 метра ракета "Тексус-45", която ще лети в орбита на височина 260-270 километра над Земята, съобщава БГНЕС.

По време на пътешествието си в космоса рибките в продължение на 6 минути ще се намират в състояние на безтегловност. "За известно време те ще изпитват симптомите на морска болест, а след това ще се аклиматизират", каза отговорничката за връзки с медиите на полигона Йохана Бергстрьом Роос.

Когато рибките се върнат на Земята, учените ще изследват промените в органите им на равновесие, т. нар. отолити - твърди образувания, разположени по повърхността на клетките. Досега биолозите знаят, че в състояние на безтегловност рибите губят способността си да се ориентират в пространството.