Биочип ще определя влиянието на тренировките върху организма
Биочип ще определя влиянието на тренировките върху организма / netinfo
Испанската компания "Sabiobbi" изобрети биочип, който позволява да се определи влиянието на тренировките върху организма на спортистите, съобщава испанският вестник „El Periodico“, цитиран от БГНЕС.

Устройството представлява биочип, който анализира най-значителните промени, ставащи в организма на спортиста, отбелязва РИА „Новости“. Биочипът едновременно изследва 17 гена, свързани с физическите и метаболическите възможности на организма, което позволява те да бъдат съпоставени с натоварването, изпитвано от спортиста при тренировки, и да се коригира програмата му.

Изобретението ще помогне да се узнаят физиологическите и биологични особености на спортистите, позволявайки освен това да се „избегнат случаите на преждевременна смърт“, възникваща заради физическо претоварване. Процесът на изследване не изисква голямо участие на спортиста.

„От кръвта или слюнката се взима молекула на ДНК и след 15 дни той получава пълен отчет за състоянието на организма си“, се отбелязва в статията на „El Periodico”. Погрешността на изследването е едва 0,01%, а спортистите освен всичко друго ще получават и практически съвети относно физическата им натовареност.