Бил Гейтс взе ордена Ацтекски орел
Бил Гейтс взе ордена Ацтекски орел / netinfo

Президентът на “Майкрософт” и най-богатият човек в света Бил Гейтс бе награден от мексиканския президент Фелипе Калдерон с една от най-престижните награди на страната – ордена Ацтекски орел, съобщиха от администрацията на мексиканския президент.

В момента Гейтс е на делова обиколка в страните от Латинска Америка, пише БГНЕС. В Мексико той пристигна от Колумбия, където също проведе разговори с президента на страната Алваро Урибе.

На церемонията по връчването на високото отличие Фелипе Калдерон заяви, че американският бизнесмен е удостоен с него “за огромния си принос за развитието на образованието в Мексико и формирането на образа на съвременния мексиканец”. Мексиканският президент смята, че “най-добрият начин за борбата с бедността и изостаналостта е привличането на максимално голямо количество хора към образованието и новите технологии”.

От своя страна Бил Гейтс подчерта, че неговите приоритети са образованието и борбата със смъртоносните болести, преди всичко с туберкулозата и СПИН, от които ежегодно умират милиони хора в Азия, Африка и Латинска Америка. Президентът на “Майкрософт” също така обяви, че ще финансира създаването в Мексико на мрежа от 27 хиляди компютъра, които ще бъдат инсталирани в най-бедните и отдалечени райони на страната.