Бил Гейтс и Уорън Бъфет са най-щедрите милиардери
Бил Гейтс и Уорън Бъфет са най-щедрите милиардери / снимка: БГНЕС / Бил Гейтс

Най-богатите хора в света – Бил Гейтс и Уорън Бъфет, са и най-големите филантропи, според класация на Businessweek. Изданието посочва милиардерите, направили най-големи дарения за благотворителност в периода 2004 – 2008 г.

Уорън Бъфет, изпълнителен директор на Berkshire Hathaway е дарил 40.655 млрд. долара. През юни 2006 г. Бъфет направи революционно обещание да дари 31 млрд. долара на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. С парите ще се финансират образователни и здравни проекти в цял свят.

Бил и Мелинда Гейтс са дарили сумата от 2.625 млрд. долара. Фондацията им разполага със средства от 36 млрд. долара, които ще се удвоят от дарението на Бъфет, което ще се изплаща на вноски в продължение на доста години. Фондацията дари 164 млн. на Алианса за зелена революция в Африка и 125 млн. на проект в партньорство с кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг за борба с тютюнопушенето.

2.377 млрд. долара е сумата, дарена от Джордж Кайзер. Той също си е основал собствена фондация и често е цитиран да казва, че ще раздаде цялото си богатство за благотворителни цели, докато накрая на живота си остане с „един долар в банката“.

Джордж Сорос е предоставил за благотворителност 2.214 млрд. долара. Всяка година Сорос раздава най-малко 400 млн. долара. През последната една година той е дарил 535 млн. за проекти в Либерия, Индия и Молдова. Унгарският имигрант е основател на Централния Европейски университет в Будапеща. За целия си живот е дал за благотворителност около 7 млрд.

В класацията попадат още имената на Уилям Б. Хилтън, наследник и бивш изпълнителен директор на веригата хотели „Хилтън”, семейство Уолтън, основателите на Wal-Mart, Хърбърт и Мариън Сандлър, Питър Питърсън, съосновател на Blackstone Group, Майкъл Блумбърг, кмет на Ню Йорк, дарил сумата от 903 млн. долара.