/ iStock/Getty Images
Бяло мече се е появило на бял свят на 22 ноември в зоологическата градина в Мюлуз, Източна Франция.

Раждането му е рядкост за страната и може да помогне за повишаване на информираността за глобалното затопляне, предаде Франс прес, позовавайки се на направено съобщение от зоопарка.
 
 
Posted by Parc zoologique et botanique de Mulhouse on Monday, 4 January 2021


"Това е петото раждане на жизнеспособна бяла мечка за повече от двадесет години във Франция и второто в Мюлуз", отбелязват радостни служители на зоологическата градина в съобщението за пресата.

"Първите седмици от живота на полярното мече са деликатни. Новото попълнение в зоопарка досега не е контактувало с хора, в това число и със специалист. На този етап се избягва човешка намеса, като майката и малкото се оставят да проявят инстинктите си без контакт с хората", казва ветеринарният лекар на зоопарка Беноа Кентар.
 
 
Posted by Parc zoologique et botanique de Mulhouse on Monday, 4 January 2021


В бърлогата, обитавана от майката и бебето, е поставена камера. Те ще напуснат обителта си едва когато бъдат готови за това. Когато стане известен полът на мечето, на вниманието на посетителите ще бъдат предложени имена, за които ще могат да гласуват, обясняват служителите.

"Опазването на застрашени видове от зоопарковете има смисъл само ако е придружено от осъзнаване на нестабилността на естествените им местообитания и необходимостта от защита", казва на свой ред директорът на зоологическата градина в Мюлуз Брис Льофо.
 
 

Quatre ans après la naissance de Nanuq, le Parc zoologique & botanique de Mulhouse a la grande joie d'annoncer la...

Posted by Parc zoologique et botanique de Mulhouse on Monday, 4 January 2021


Той се надява, че рядкото раждане на бяло мече ще даде "конкретно измерение на понякога доста теоретичното послание за необходимостта от борба срещу глобалното затопляне".

Предишното бебе на двойката полярни мечки в зоопарка в Мюлуз, Сеси и Викс, се роди през ноември 2016 г. Наречена Нанук, малката бяла мечка напусна родното си място миналия април, след като се появиха първите признаци на съперничество с майка й, както и за да може да се възпроизвежда.

Първоначално беше предвидено Нанук да отиде в зоопарка във Флеш (на запад), но в крайна сметка тя беше настанена в новата си обител в зоопарка в Мюнхен, Германия. 
БТА