Би Би Си излъчи филм за отравянето на Литвиненко
Би Би Си излъчи филм за отравянето на Литвиненко / netinfo
Програма "Панорама" на Би Би Си разполага с документ от Италия с гриф "Строго секретно!", в който Александър Литвиненко обвинява италианския премиер Романо Проди, че е "приятел на КГБ", стана ясно от филм, излъчен снощи по телевизията на Би Би Си.

Италианският сътрудник на Литвиненко - Марио Скарамела - заяви за предаването, че сигурни източници, сред които Литвиненко, са му казвали, че някои служители в Москва смятат Проди за "техен човек", човек на КГБ. Проди винаги е отричал да има връзки с КГБ, допълва предаването.

По повод на думите на Марина Литвиненко, че отравянето на съпруга й не е станало без знанието на Владимир Путин, който стои зад всичко, което става в Русия, говорителят на президента Дмитрий Песков изтъкна пред Би Би Си: "Отговарям пряко, че Русия не е извършила това дело и е абсурдно дори да се помисли такова нещо. Ако тя казва, че Русия е убила Саша, значи лъже".

Филмът на "Панорама" на Би Би Си "Как да отровиш шпионин" бе посветен на тезата, че две седмици преди Литвиненко да поеме смъртоносната доза плутоний е имало друг опит за неговото отравяне в суши-ресторант в Лондон, където той се срещнал с

бившите служители на КГБ Луговой и Ковтун. Това вероятно е станало на 16 октомври. Здравословното състояние на Литвиненко се влошава рязко на 1 ноември след среща в същия ресторант със Скарамела, но следи от радиоктивен плутоний не са открити на местата, където те са седели, а другаде.

Марина Литвиненко смята, че полоният е бил сложен в чая на съпруга й по време на срещата му на същия този 1 ноември с Луговой и Ковтун в лондонския хотел "Милениум".

Днес се навършват два месеца от смъртта на бившия служител на руската Федерална служба за сигурност Александър Литвиненко. (БТА)