Бежанци е думата на 2015 година в Германия
Бежанци е думата на 2015 година в Германия / БГНЕС

Дружеството за немски език определи "бежанци" за дума на 2015 г., съобщиха ДПА и ТАСС, като се позоваха на организацията.

И смомби се нареди сред думите на 2015 година

Журито от езикови специалисти избра думата "бежанци" от около 2500 предложения за дума, която е била най-характерна за политическия, икономическия и обществения живот в Германия през годината.

Основен съперник на думата "бежанци" беше понятието "грекзит", свързано със заплахата от излизане на Гърция от еврозоната. В челната тройка попадна и изразът "Je suis Charlie" (в превод от френски - "Аз съм Шарли"), употребен в знак на солидарност със сътрудниците на френското сатирично издание "Шарли ебдо", което беше атакувано от терористи.

Знаете ли какво означава думата на 2015 година binge-watch?

От началото на годината Германия е приела почти един милион бежанци, главно от Сирия, но и от Афганистан, Африка и други места.

"Бежанци" е думата на 2015 година в Германия
netinfo
Миналата година победител в класацията стана думата "светлинна граница". Изразът беше свързан с поставянето на хиляди светещи глобуси по протежението на някогашната Берлинска стена, за да се отбележи по този начин 25-ата годишнина от нейното падане.

Източник: БТА