Красивият Гданск - пристанищен град на брега на Балтийско море, в северната част на Полша, обикновено се радва на огромен туристически интерес. Сега обаче, заради пандемията и войната в Украйна, местните власти отчитат спад в броя на чуждестранните посетители. Но това не променя очарованието на богатия на история, култура и забележителности полски град. На разходка там ни отвежда екип на „Дойче веле” в епизод от предаването „Без резервация”.

Първата спирка от обиколката е старото пристанище. Това е популярна алея, пълна с ресторанти и кафенета, която през Средновековието превръща Гданск в най-богатия град в Европа. В района се намират и много къщи на заможни граждани.

"Тайната вечеря" вече може да се види без дълго чакане

Историческият център е изравнен със земята от германците по време на Втората световна война. Впоследствие обаче поляците успяват да възстановят и дори да построят отново съвършени копия на всички знакови сгради. Те биват изпипани до последния детайл. Само Къщата на Уфаген е запазена в оригиналния си вид.

В Гданск се намира и най-голямата тухлена църква в Европа – „Мариан кирхе”. Тя също оцелява като по чудо след бомбардировките.

Полският град е известен и като „кехлибарената столица”. Още през 3000 г. пр. Хр. там се е извършвала търговия с римляните. Жителите на Гданск наричат кехлибара „златото на Балтийско море”.

От 1 януари 2023 г. Венеция ще събира 10 евро от всеки турист

Край пристанището в близост до града се намират площадът и монументът, които символизират полската съпротива срещу нацистка Германия.

Още за забележителности на Гданск и околностите гледайте във видеото. То е част от предаването „Без резервация“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 15.30 ч. и понеделник от 14.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.