Бернанке и Обама са най-влиятелните мислители на 2009 г.
Бернанке и Обама са най-влиятелните мислители на 2009 г. / снимка: БГНЕС

Шефът на Управлението за федерален резерв на САЩ Бен Бернанке и президентът Барак Обама водят в класацията за най-влиятелни мислители на 2009 г. на американското списание за външна политика "Форин полиси", предаде Франс прес.

Бернанке е класиран начело заради това, че е успял да предотврати нова Голяма депресия, пише изданието. "Форин полиси" удостоява с тази оценка университетския преподавател, специалист точно по кризата от 30-те, тъй като "сам преоткри ролята на една централна банка" и спаси американската икономика от "срутване". "Да постигнеш това за няколко месеца е без съмнение един от най-големите интелектуални успехи през последните години", подчертава списанието.

Барак Обама е отличен заради "преосмислянето на ролята на САЩ в света" и защото е "президент с големи идеи". Той заема второто място в рейтинга, включващ имената на 100 личности, повечето американци.

В списъка фигурират също имената на съветници от Белия дом и членове на правителството. На шесто място е държавният секретар Хилъри Клинтън, пише БТА.

На челни места са поставени Захра Ранавард (трета), съпруга на лидера на иранската опозиция Мир Хосейн Мусави, директорът на централната банка на Китай Чжоу Сяочуан (8-мо място), основателят на "Майкрософт" и филантроп Бил Гейтс (12-о място), бившият вицепрезидент на САЩ Дик Чейни и папа Бенедикт Шестнайсети (17-о място).

Има и четирима французи - писателят Бернар-Анри Леви (31-о място за анализа му във връзка с провалите на европейската левица), генералният директор на МВФ Доминик Строс-Кан (33-и), икономистката Естер Дюфло (41-о място) и писателят Жак Атали (86-о място). Включени са също деветима журналисти от медии в САЩ, Великобритания, Пакистан и Китай, посочва АФП.