Берлускони притежава флота на стойност 100 милиона евро
Берлускони притежава флота на стойност 100 милиона евро / netinfo

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони е собственик на флота, чиято стойност достига сто милиона евро, съобщи вестник „Кориере дела сера“.

Според всекидневника „диамантът“ в короната е със сигурност „Gulfstream V", който може да се смята за „Ролс-Ройс“-а на небесата. Това е самолетът, с който милиардерът се придвижва най-често. Първия самолет от тази серия Берлускони е купил още през 1986 г. за 20 милиарда лири, или над 12 милиона евро. Това е един от най-лускозните джетове, съществуващи на пазара. Само 200 подобни самолета са били произведени досега. Може да измине без прекъсване 12 хиляди км при максимална скорост 940 км/час.

Настоящият си самолет от този тип Берлускони е купил през 2001 г. за 37 милиона евро, така че сега стойността му е около 25 милиона, съобщи ПронтоСофия.

Имайки предвид обаче, че не побира много хора, Берлускони реши да се сдобие с личен „Air Force One". На финала на Шампионската лига по футбол през май в Атина Берлускони се приземи с "Airbus" A319-115/CJ на Eurofly. Това е бизнес-джет, дълъг 33 метра, който бива използван обикновено по линията Милано-Ню Йорк. Става въпрос за модел, чиято стойност е поне 30 милиона евро. С подобен самолет разполага и италианската държава.

За кратки и средни разстояния Берлускони пък разчита на два "Hawker 800 XP" с капацитет от 8 пътници и с развивана скорост от 750 км/час. Първият от тях милиардерът е купил през 2001 г. за 14,2 милиона евро (днес стойността му е 9,5 милиона), а втория - за 13,8 милиона евро (днес струва 10 милиона). Очаква се да пристигне и третият подобен самолет от флотата. Компанията, която се грижи за въздушната флота на Берлускони, се казва "Alba Aerotrasporti". Неотдавна на среща в Чернобио (Северна Италия) Берлускони долетя с хеликоптер, истински жребец - АW 139, най-новото изобретение на „Augusta Westland“. Той се смята за „Ферари“ сред хеликоптерите. Разполага с три часа автономност и с инструментална навигационна система, позволяваща му да лети както през нощта, така и при лошо време с ниска видимост. Цената му е 7,5 милиона евро.

Според „Кориере дела сера“ Берлускони разполага и с 48-метрова яхта, купена от милиардера Рупърт Мърдок през 1999 г. за 28 милиарда лири (над 15 милиона евро). Днес стойността на яхтата достига 13 милиона евро.