Бербатов, Константинов и Гърдев в битката за „Мъж на годината
Бербатов, Константинов и Гърдев в битката за „Мъж на годината / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Футболистът Димитър Бербатов, волейболистът Пламен Константинов и режисьорът Явор Гърдев са номинираните (по азбучен ред) за „Мъж на годината". Имената им бяха обявени на пресконференция. За първи път престижният конкурс, който има 17-годишна история, се организира от „Дарик". Досега класацията се правеше от списание „Клуб М". Вече започна и гласуването за тримата номинирани на специално създадения сайт www.manoftheyear.bg.

25 дни ще продължи гласуването. Почти през цялото време посетителите на сайта ще могат да следят временната позиция на тримата мъже в класацията, която ще се обновява на всеки седем дни. Четири дни преди края на гласуването позициите ще се нулират. От 27 октомври никой няма да знае кой е временният водач в конкурса „Мъж на годината". Името на победителя ще бъде обявено на 10 ноември. Церемонията по награждаването му ще е в началото на декември във Военния клуб в София.

118 мъже бяха предложени от едни от най-авторитетните ни журналисти за „Мъж на годината". Първата десетка се допълва, по азбучен ред, от Вили Казасян, Георги Китов, Георги Първанов, Григор Димитров, Даниел Вълчев, Йордан Йовчев и Стефан Данаилов.

В класацията попаднаха и малко популярни мъже, направили впечатление с мъжките си постъпки - полицаят Виктор Янев, който спаси 20-годишната Ангелина от самоубийство в столичния квартал „Дружба" или пък Анатоли Александров - мъжът, измъкнал продавачка от горящ магазин в Плевен. Гласове има и за архитект Георги Янев, който с разкритията си даде началото на корупционния скандал във фонд „Пътища", довел до редица арести. За малко в десетката щеше да влезе бизнесменът Петър Христов, който помага финансово за лечението на Мануела Горсова, пострадала при катастрофата, причинена от Максим Ставийски.

Точки събра дори вицепремиерът Меглена Плугчиева – не на шега, а като потвърждение на факта, че в обществения живот тя се държи много по-мъжки от други мъже.

Номинираните:

Димитър Бербатов е най-скъпият ни футболист. За да го има, Манчестър Юнайтед плати рекордните 30,75 милиона паунда. През 2008 година Бербатов сбъдна мечтата си да играе за „червените дялови".

За Пламен Константинов 2008 година не е сред най-леките. През лятото гръмна скандалът, че капитанът на националния ни отбор по волейбол май имал „завишени показатели на забранени субстанции". Впоследствие се оказа, че е чист.

През 2008 година Явор Гърдев пусна по кината първия си филм – „Дзифт". През юни спечели наградата за режисура на Московския кинофестивал, а през юли стана баща за втори път. Гърдев е първият режисьор в ТОП 3 на конкурса „Мъж на годината".

Досега класацията „Мъж на годината" са оглавявали: Желю Желев (1990 и 1992 г.), Филип Димитров (1991 г.), Емил Костадинов (1993 г.), Христо Стоичков – (1994 г.), Стефан Софиянски (1995 г.), Петър Стоянов (1996 и 1997 г.), Иван Костов (1998 г.), Кирил Войнов (1999 г.), Таню Киряков (2000 г.), Слави Трифонов (2001 г.), Бойко Борисов (2002 и 2006 г.), Георги Първанов (2003 г.), Йордан Йовчев (2004 г.), Цонко Цонев и Веселин Топалов ( 2005 г.).

Изпълнителният директор на Дарик радио Радосвет Радев:  "Амбицирани сме да направим конкурса „Мъж на годината" наистина много добър. Ще направим така, че дори в най-голямата криза в България, винаги да можем да отличим малцина, неколцина или един единствен човек, който е запазил най-мъжките качества. Това според мен е най-острият морален дефицит в днешно време. Затова, ако „Мъж на годината" има право да живее, то е точно заради това. За да може да се каже: „Ето през 2008 сте се осрали и затова няма нито един политик в шортлистата". А това се помни".

Христо Пеев, човекът, който досега притежаваше правата върху марката „Мъж на годината": "Всяка една класация от този тип, която е издържала проверката на времето, рано или късно започва да се изчерпва. И е необходимо тя да получи ново развитие в лицето на един могъщ партньор. А такъв безспорно е Дарик радио. Удоволствието е двойно, защото става дума за продължение на традицията, защото Дарик е медия и то не каква да е медия".

За да запази традицията, Дарик радио ще присъди тази година и отличието „Мис ТВ чар". За първи път ще бъдат връчени и няколко допълнителни награди – „Най-добре облечен мъж`08", „Баща на годината", „Рицар на годината", „Завръщане на годината", „International man". Ще има и т.нар „Специална награда на Дарик".

За пореден път конкурсът „Мъж на годината" се организира със съдействието на „Johnnie Walker".

Всичко за конкурса можете да прочетете на www.manoftheyear.bg. Там можете да гласувате и за един от тримата номинирани. Любопитно е, че сред тях, едва за втори път в историята на конкурса, няма политици.