Белучи и Лорен – звездите на римския Кинофестивал
Белучи и Лорен – звездите на римския Кинофестивал / снимка: БГНЕС
Рим заблестя като Холивуд след откриването на второто издание на Празника на киното, който бе открит вчера и ще продължи до 27 октомври, информира ProntoSofia.

Живеещата в Женева София Лорен долетя за Филмовия фестивал, за да получи специална награда за кариера. Тя й беше връчена в престижния театър „Систина“ от Лука де Филипо и Мануел де Сика. Те са синове на две от най-важните личности за италианското кино и театър Едоардо де Филипо и Виторио де Сика.

„Посвещавам наградата на внуците си“, каза италианската дива. Тя беше в компанията на сестра си Мария Шиколоне (майка на депутатката Алесандра Мусолини), на сина си Едоардо Понти и съпругата му и на римския кмет Валтер Велтрони. Филмовият фестивал се провежда в Аудиториума на музиката, изграден по проект на световноизвестния италиански архитект Ренцо Пиано. Първата звезда, която откри конкурсната част, бе Моника Белучи, главна героиня във френския филм „Le deuxieme souffle". В интервю за италианската телевизия РАИ Моника каза, че се чувства близо като артистично излъчване до звезди като София Лорен и Клаудия Кардинале.

„Ако се занимавам с кино, то е и благодарение на Лорен, с която никога досега не съм имала честта да се запозная“, каза Белучи. „Белучи ли? Нека да направи кариерата си. Мисля, че всеки трябва да изпробва собствената си личност, да опознае себе си и да направи кариерата си, без да мисли да прилича на този или онзи“, коментира София Лорен, след като я попитаха дали мисли, че един ден Белучи ще последва примера й и ще стане най-почитаната италианска кинозвезда.