/ Gulliver/Getty Images
Анимационният тв сериал "Семейство Симпсън" вече няма да използва гласовете на бели актьори за озвучаването на цветнокожи герои, съобщиха Ройтерс и АФП.

Продуцентите на поредицата излязоха с кратко съобщение без повече подробности. От години шоуто на тв канала "Фокс" е под силен обществен натиск заради гласа на Ханк Азария, който озвучава персонажа Апу - индийски имигрант, собственик на магазин за хранителни стоки.

Неотдавна Азария обяви, че занапред няма да озвучава Апу на фона на критиките за създаване на отрицателен образ на американците от индийски произход.
Азария озвучава и персонажите на чернокожия полицай Лу и на американеца от мексикански произход Бъмбълби. Хари Шиърър озвучава чернокожия д-р Хибърт в анимационната поредица.

"Семейство Симпсън" е най-дълго просъществувалият американски анимационен тв сериал, който се излъчва в повече от сто страни.
През последните седмици в САЩ се организират масови протести заради убийствата на чернокожи американци от полицаи. Изявени личности от шоубизнеса, развлекателната индустрия и културата заемат активна позиция в обществения дебат по темата.

Други бели актьори като Майк Хенри ("Семейният тип") и Кристен Бел ("Сентрал Парк") също тези дни обявиха, че занапред няма да да влизат с гласовете си в ролите на цветнокожи персонажи. 
БТА